Йога

Йога е една от най-древната система за самоусъвършенстване, която работи над тялото, ума и душата и допринася за укрепване на физическото здраве, психическа стабилност и духовно развитиеСпоред индийските философи, чрез йога човек достига крайното освобождение, сливайки се с Всемирния дух. Думата “йога” произлиза от санскритския корен “юдж”, който означава “свързвам”, “съединявам” и се тълкува като насочване и концентрация на вниманието с цел практикуване и съединение на нашата воля с волята на Бога.

Йогийските пози или така наречените асани са упражнения, имащи за цел да подобрят физическото състояние на човека, като развият гъвкавост, сила и равновесие. Чрез заемане на специфични пози на тялото се отварят различните чакри – психо-енергийните центрове. Така асаните освобождават тялото от стреса, то се отпуска и напрежението изчезва. Тази практика е много важен фактор при медитацията и Пранаямата. Всяка асана е с различна трудност и действа на определено ниво – физическо, умствено, емоционално, енергийно. Работи се най-вече за разтягане на различните части на тялото, масажиране и стимулиране на енергийните центрове и вътрешните органи. Дихателната практика пранаяма е от особена важност за всеки практикуващ. Прана означава дъх, вятър, космическата жизнена енергия, духа на душата и др. Древните са смятали, че регулирането на дишането може да се свърже с контролирането на дивите животни. Практикуващият чрез техниките на дишане постига мисловен контрол, отключвайки и балансирайки виталната енергия – праната, която е навсякъде около нас и в нас. Целта е чрез упражнения да се увеличава количеството й. С помощта на дишането, човек въздейства върху мозъчните полукълба, успокоявайки ума, постига вътрешен мир. От друга страна Пранаяма масажира всички останали органи на нашето тяло, чрез дълбокото и спокойно вдишване и издишване.

Освен асани, пранаяма и медитация, съществуват и други техники за релаксация, отпускащи ума и тялото и освобождаващи ги от напрежението. Тези техники помагат тялото и умът да се заредят, така както им въздейства сънят. Човек се стреми да се отърси от мислите си и да насочи вниманието към дейности, които са емоционално неутрални. Медитацията може да се разглежда като упражнение на ума, в което съзнанието е празно. Концентрацията е непрекъсната, а ума е в състояние на съзерцание. Съществуват много техники, чрез които може да усъвършенствате медитацията си – осъзнаване на дишането и тялото, мантри, специфични движения и др.

 

Йога - ГРАФИК
Пенеделник:
18:00 - 19:30
Сряда:
19:30 - 21:00
Цени: единично посещение - 15 лв.
Работим с карти Мултиспорт.

 

Инструктори

Димитър – тел: 0876213607